professorjenssen

Gifter, hälsa och miljö

Ny bok om hur föräldrar kan skapa en giftfri miljö för sina barn

1 kommentar

Boken heter ”Handla rätt för en giftfri barndom” och är en guide för att köpa rätt varor till barn så att de inte exponeras för olika gifter i onödan. Den handlar mest om varor som vi köper för våra barn, men är även ett rättesnöre och nyttig information som vi vuxna kan ha nytta av. Boken huvudsyfte är att tipsa om vilka och var du kan köpa giftfria varor till dina barn. Men du kan också lära dig en hel del om gifter, var de finns, varför de finns och vilka skador vi kan drabbas av.

Boken inleds med information om vilka gifter som kan finnas i olika produkter för barn, var de har för effekter på våra barn och hur vi kan undvika farliga kemikalier. Därefter kommer en shoppingguide som är uppdelad kategorivis med t.ex. KLÄDER, ÄTA, SKÖTA, SOVA LEKA, osv.  I slutet kan du få saklig information om de vanligaste gifterna i sådana produkter och lite strategier kring tänket omkring hur man undviker giftigt material.

Boken är skriven av tre mammor, Anne, Christine och Karin, som alla tre är unga forskare och har doktorerat i ämnen som är relaterade till hälsoproblemen som skapas av de kemikalierna som finns runt omkring oss. Det hela började med att de fick nog av att inte veta hur det ligger till med gifterna som de och deras barn utsätts för. De började söka fakta och resultatet blev boken.

Boken är lättläst och väldigt rakt på sak och är unik i sitt slag. Den fungerar utmärkt som ett uppslagsverk i fickformat när man går på shoppingrunda. Som toxikolog blev jag överaskad och glad när jag fick höra att en sådan bok var på gång. Jag skaffade genast ett exemplar till min dotter som har en 8 månaders bebis. Du hittar den på http://www.giftfribarndom.se/.

  /Dag

En tanke på “Ny bok om hur föräldrar kan skapa en giftfri miljö för sina barn

  1. Thanks for your hint! (I’ve allready got it 🙂

Lämna en kommentar