professorjenssen

Gifter, hälsa och miljö

Doktorsavhandling om ett cancerframkallande ämne i selleri

4 kommentarer

I fredags disputerade Daniel Vare på Stockholms universitet i ämnet molekylärgenetik. Han har studerat vilka skador som uppstår på arvsmassan av en grupp ämnen, furanokumariner som finns naturligt i vissa grönsaker, bl.a. selleri. Dessa ämnen används även för att behandla cancer, dvs. de är så kallade cellgifter. Av det kan man förstå att det inte är så nyttiga att få i sig om man är frisk. Det nya i undersökningen är att Daniel har tagit fram en metod att analysera hur mycket skador det bildas på arvsmassan av dessa ämnen. Med hjälp av metoden kan han också studera hur skadorna kan repareras och vad som händer med celler som inte kan reparera eller reparerar skadorna långsamt. Det finns två egenskaper hos dessa ämnen som gör de unika. Skadorna på arvsmassan uppstår först när ämnet kombineras med ljus. Det betyder att i praktiken är det bara våra hudceller som får skador på arvsmassan. Man märker att man fått skador genom att huden blir mycket lättare bränd av solen. Varje sommar får sjukhusen i Sverige in flera fall där man kan misstänka att den akuta solbrännan är en kombinationseffekt av att man ätit en större mängd av grönsaker innehållande furanokumariner.

Psoralen är en furanokumarin, och det används som läkemedel mot hudsjukdomen psoriasis. Patienten som skall behandlas äter läkemedlet psoralen och därefter bestrålas de psoriasisdrabbade områdena på patientens hud med långvågigt ljus, s.k. UVA, som är en del av solljuset. Man vill genom behandlingen minska tillväxten av hudceller som delar sig för fort. Den andra egenskapen som särskiljer dessa ämnen har med att göra hur de binder till arvsmassan. DNA-molekylen, som består av två spegelvända strängar, binds då ihop av furanokumariner. Då kan inte cellen kopiera dessa strängar till en ny molekyl, vilket är ett måste för att celldelningen skall kunna äga rum. Daniel fann i sitt arbete att denna typ av DNA-skada har cellen mycket svårt att reparera, speciellt när arvsmassan kopieras. Hela processen går ovanligt långsamt vilket gör att det blir bestående fel i DNA-sekvensen som gör att denna skada är mer allvarlig än andra typer av DNA-skador. Risken ökar därmed att det leder till sjukdom, t.ex. cancer.

Om man vill undvika en ökad risk för hudcancer går det alltså inte ”lika bra med selleri”. Inte heller fikon och persilja som också innehåller dessa ämnen.

/Dag

4 tankar om “Doktorsavhandling om ett cancerframkallande ämne i selleri

  1. Ping: Det går INTE lika bra med selleri…. | Det ska va gott att leva

  2. Hur stort dagligt intag av selleri, färska fikon eller persilja handlar det om för att ge en farligt förhöjd risk för hudcancer??

  3. Intressant! Om man nu skulle undvika solljus när man äter dessa livsmedel….blir det då ändå samma risk för DNA- skada? Har försökt hitta fler listade livsmedel som innehåller detta ämne, men förutom dem du tagit upp, enbart funnit grapefrukt. Gällande selleri. innefattar det båda sorterna (stjälkselleri och rotselleri)?

Lämna en kommentar